hai kawan2 dah lama x update semalam bersemangat sgat nak buat kek. so, i cari rsepi plain kek tapi x jumpa nak buat cam mna dahlar pkul 5.25 p.m.so i ambil lar resepi vanilla butter cake http://aziejaya.blogspot.com/2012/10/vanilla-butter-cake.html dari blog nie .and i kurangkan butter sbab resepi ori nie kan butter kek nd i nak buat plain kek jer.pastu tambah chocolate chips yg dlm 1 bekas tu.TING TONG TING TONG,,,namanya ditukar iaitu kek chocolate chips.ok x?
i dah bebel byk jom kita tengok resepi.i bagi resepi asal iaitu vanilla butter cake anda kurangkan butter utk plain kek.sya memang x guna mesin,,guna tangan jer..
VANILLA BUTTER CAKE
BAHAN2:
230gm butter-(lembutkan)
200gm telur tanpa telur-(4 biji gred B)
50gm +150gm gula kastor (bahagi dulu yea)
200gm tepung naik sendiri-(ayak dulu )
60ml susu segar/wholemilk
1 sk vanilla extract
Masukkan separuh dari aduan telur putih dan putar dengan kelajuan perlahan.Masukkan baki telur putih dan dikaup balik menggunakkan sudip sahaja sehingga sebati.
Tuangkan aduan ke dalam loyang dan ratakan.Bakar pada suhu 170c selama 45 minit atau sehingga masak.Boleh kurangkan suhu pada 15 minit terakhir.
Biarkan di dalam loyang dalam 10 minit sebelum di sejukkan sepenuhnya di atas redai.
yg nie lah bhan- bahannya nd yg dlm paket silver tu bkan koko krunch .ok
yg tu self raising flour.
yg nie lepas masuk choc chips
yg nie dl oven lma kita x ada oven baru cam hampa.
yg nie dah masak okay x?
yg kat atas tu silap sya lar.lepas masak sya biar 5 minit jer.
lepas tu ,tengok tinggal yg nie jer,semua berebut nak makan (tipu larr. kat rumah
ada 4 org jer ,i ptong nd simpan dlm bekas)
tengok kucing i nama(luhan) bantai kek nie sampai bertabur2
kat bawah,sedap kut
200gm telur tanpa telur-(4 biji gred B)
50gm +150gm gula kastor (bahagi dulu yea)
200gm tepung naik sendiri-(ayak dulu )
60ml susu segar/wholemilk
1 sk vanilla extract
Panaskan oven pada 170c.Lapik loyang 8x8' dan lenser mentega termasuk di sekeliling loyang.
Asingkan kuning dan putih telur.Masukkan putih telur dalam mangkuk dan pukul sehingga kembang dan tidak jatuh bila diterbalikkan.Masukkan 50gram gula sedikit demi sedikit dan pukul sehingga kembang.Ketepikan.
Pukul mentega dan 150 gram gula sehingga kembang.Masukkan vanilla extract dan pukul seketika.
Masukkan telur kuning satu persatu sambil terus diputar.
Masukkan separuh dari tepung dan kacau dgn kelajuan perlahan.Masukkan susu dalam 2 kali sebelum dimasukkan baki tepung gandum.
Asingkan kuning dan putih telur.Masukkan putih telur dalam mangkuk dan pukul sehingga kembang dan tidak jatuh bila diterbalikkan.Masukkan 50gram gula sedikit demi sedikit dan pukul sehingga kembang.Ketepikan.
Pukul mentega dan 150 gram gula sehingga kembang.Masukkan vanilla extract dan pukul seketika.
Masukkan telur kuning satu persatu sambil terus diputar.
Masukkan separuh dari tepung dan kacau dgn kelajuan perlahan.Masukkan susu dalam 2 kali sebelum dimasukkan baki tepung gandum.
Masukkan separuh dari aduan telur putih dan putar dengan kelajuan perlahan.Masukkan baki telur putih dan dikaup balik menggunakkan sudip sahaja sehingga sebati.
Tuangkan aduan ke dalam loyang dan ratakan.Bakar pada suhu 170c selama 45 minit atau sehingga masak.Boleh kurangkan suhu pada 15 minit terakhir.
Biarkan di dalam loyang dalam 10 minit sebelum di sejukkan sepenuhnya di atas redai.
yg tu self raising flour.
yg nie lepas masuk choc chips
yg nie dl oven lma kita x ada oven baru cam hampa.
yg nie dah masak okay x?
yg kat atas tu silap sya lar.lepas masak sya biar 5 minit jer.
jgn buat macam sya yea lepas msk biar 10-15 minit.
lepas tu ,tengok tinggal yg nie jer,semua berebut nak makan (tipu larr. kat rumah
ada 4 org jer ,i ptong nd simpan dlm bekas)
tengok kucing i nama(luhan) bantai kek nie sampai bertabur2
kat bawah,sedap kut
blh buat utk srapan pagi yg kat sebelah tu apple juice
No comments:
Post a Comment